Arkib untuk Relationship

Pepatah Hari Ini

Posted in Inspira-tious with tags , , , on 25/11/2012 by Cik Mata Hati

“Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu”

P/s : Hati-hatilah memilih kawan. I’ve been there, done that.

Baca : “Ish Suami Kite Ni”

Advertisements

“Ish..Suami kite ni”

Posted in About Cik Mata Hati Je, L.O.L.O.L.O.V.E.L.OV.E with tags , , , , , , on 22/11/2012 by Cik Mata Hati

Bila terlewat bangun pagi dan tergesa-gesa nak pergi kerja, keluar rumah tengok ada orang dah panaskan enjin kereta kita dan bukakan pintu pagar, sambil tersenyum dalam hati ni terusik ‘ish..suami kite ni..”

Bila kereta kotor dan penuh lumpur tapi badan terasa malas nak cuci dan terus masuk tidur. Esoknya ada orang sudah cucikan kereta, sambil tersenyum dalam hati terlintas “ish..suami kite ni..”

Bila bukak pintu belakang rumah lepas tu terlupa dan tinggalkan untuk buat kerja lain. Kemudian datang balik untuk kunci tapi ada orang dah tolong kuncikan, sambil tersenyum dalam hati terlintas “ish…suami kite ni..” Teruskan membaca

Busuk Hati, Cemburu atau Paranoid? Part 2

Posted in Heh! Copy Paste Blog Orang, Inspira-tious with tags , , , , on 10/11/2012 by Cik Mata Hati

Ni sambungan post Busuk Hati, Cemburu atau Paranod? Part 1.

Panjang sangat nak tarbiahkan pasal depa ni. Sampai aku kena pecahkan post hari tu into two. Di sini i want to thank all my 301 followers! Kalau nak follow Ilanism sila tengok right bar dan klik follow! Okay guys, silalah tweet yang ini pulak! Huhu!

Mari kita tengok apa pulak kata Dr Irfan Khairi.

“Nasihat saya adalah untuk bersyukur sekiranya ini terjadi.” Bersyukur? Dr Irfan sudah buang tebiat ke?

Pertama sekali, ketahui bahawa, sekiranya ada orang iri hati dengan kita, ia adalah tanda-tanda awal bahawa kita sudah keluar dari kepompong kesederhanaan.

Di dunia, hanya 5% sahaja masyarakat yang berusaha keluar daripada kepompong kesederhanaan. 95% akan berasa selesa dengan keadaan sementara.

Tiada masalah sekiranya anda selesa dengan keadaan sementara anda, tetapi, yang menjadi masalah adalah golongan yang tidak selesa dengan mereka yang 5% tersebut.

Teruskan membaca

Yahoo! : Cara Hilangkan Stress!!

Posted in Ah! Info-li-cious, Heh! Copy Paste Blog Orang with tags , , , , , on 29/03/2009 by Cik Mata Hati

Tentu antara kita semua pernah berasa stress dan tension menyiapkan kerja-kerja yang berlambak. Pada masa sama tentunya bertambah stress buat yang berjauhan dari yang tersayang kerana merantau dan tiada tempat mengadu.  Okey-okey, jangan stress-stress dulu. Di sini, Yahoo! Health Expert for Women’s Health berikan beberapa cara untuk menghilangkan stress diubah dengan ayat saya ;

Dengar Laguhouse-shape-radio-21594259919

Gi amik walkman, gi pasang radio, gi bukak playlist Winamp kat laptop, kalau tak cukup gi pinjam radio antic Atuk yang simpan dalam stor tu. Mendengar lagu yang slow dan relax bukan frenetic akan menyebabkan brain waves to keep time and relax you- research from a music symposium at Stanford University in California reports. Load your iPod with a playlist of the songs that make you happiest.

Hubungi Kawan-kawancalling

Tak payah simpan masalah sorang-sorang, yang mendengar tu nanti setan je. Pergi topup kredit atau bayar bil dan call kawan-kawan yang rapat atau tidak rapat (nak call ex pun takpe jugak) dan tanyalah khabar mereka. Meluahkan masalah dan mendengar masalah orang lain membuatkan kita berasa diri normal.

Exercise sikit!exercise

Exercising for 30 minutes makes your body release chemicals that dull the physiological effects of stress response for up to a full day. But the effect only works when the activity is something you really want to do, so make sure you’re psyched about channeling your energy in that cardiovascular direction. Meh menari gelek seperti artikel—>>>Tarian Gelek, Tembusi Rahsia Wanita!!

Gunakan lampu yang lebih baik2820208740_f4a2747ffc1

Outfit your office lamp with an incandescent bulb, particularly if your cubicle is brightened by fluorescent lights. Incandescent and fluorescent lights work together to more closely mimic outside light. And it’s sunshine (or the perception of it) that regulates the body’s biorhythms. Kurang cahaya luar rumah akan memberi kesan pada hormon anda, menurunkan system imun badan dan meningkatkan kebarangkalian mood swings, tekanan dan meragam.

Manjakan Diri Sendiri

Bila lagi nak merasa urutan Jawa, sambil kuku di’pedicure’, pakai masker timun dan air Tropicana ais kat sebelah. Giving yourself special treatment reduces your blood pressure and gets your mind off what’s bothering you. Science supports this coping mechanism as well: A warm bath can activate neurons that increase serotonin, and a study from Bowling Green State University in Ohio found that a 15-minute massage can significantly cut anxiety levels. Not up for a splurge? Get the same effect from an at-home pedicure, manicure or blowout.

Candlelight Dinner

1399156280_7f0b3678f9Haa..ape kata ajaklah orang yang tersayang untuk makan spesel di luar pula? Tak apelah kalau tak dapat makan di hotel, asalkan kedai Seafood dengan lilin dalam piring kecik tu pun jadi. Masing-masing pakai lawa-lawa sperti kembali ke zaman berdating balik. The effect won’t just make you look gorgeous. Setting makanan yang romantic dan baru itu memnri signal kepada otak untuk mengeluarkan melatonin yang menggalakkan hormone tidur untuk tidur yang lebih lena. And catching enough zzz’s helps keep your stress levels under control and your immune system humming.

Bermanja dengan yang tersayang

lucky_kisses_by_kirayashaAmiklah masa 20, 10 minit untuk peluk atau at least beri kiss kat pipi pada orang yang tersayang. Untuk yang dah berkahwin, hubungan seks akan dapat mengeluarkan lebih banyak hormone yang menenangkan jiwa. A simple 20-second kiss or hug increases endorphin levels, while having sex releases more calming hormones than any other form of sex play, researchers at the University of the West of Scotland at Paisley note.

Menulis Jurnal

Tulislah rutin seharian anda untuk mengetahui apa puncanya anda menjadi stress. Bila ada masa lapang kembali menyemak calendar anda yang lepas untuk anda spotcheck tekanan yang menimpa. A study in the Journal of Health Psychology finds that a mere month of expressive writing can help reduce hypertension. Keep a pretty notebook handy at all times.

Rancang sesuatu yang mengujakan

Carilah apa-apa benda yang mampu membuatkan anda tersenyum dan bersemangat untuk pergi bekerja setiap hari. The point is to look forward to something each day, whether it’s enjoying your morning java or counting down to an exotic vacation. Practicing this will keep your mind from focusing on what could go wrong that day. Ala..amik gambar banyak-banyak kat tempat-tempat menarik, mesti hati gumbira bila tengok gambar lawa-lawa dan baru.

Tunjukkan Saat-saat menarik pada orangilani4

Tape up pictures of three amazing days you’ve experienced, such as dancing at your wedding or crossing the finish line of a half-marathon. Honing in on the images for at least 10 seconds can lower muscle tension and stabilize your heartbeat. Amik je gambar masa-masa sedang bersukaria atau pun kumpul gambar yang menarik cam gambar hiasan di sebelah ni.  Hehe!Have fun like you dun care!

Ambil hati orang lain

Go on, pay a compliment to someone deserving. Research has shown that the more warm personal connections you make, the better your body is at jettisoning the effects of stress.

P/s: Tidak mudah stress, rahsia jiwa muda! huhu! Ketahui di sini—>> “Beza Bandung dan Bali”

Kenapa Kita Harus Berpecah-belah?

Posted in Rohani-cious with tags , , on 30/08/2008 by Cik Mata Hati

“Ingatlah wahai saudara seagamaku, andai kita berterusan caci mencaci sesama kita pastinya ALLAH tidak akan memandang kita dengan rahmat-Nya”. Peringatan dari Allah yang mengingatkan umatnya bahawa perbuatan bermusuhan,keji mengeji dan membenci dilaknatNya. Kenapa kita sesama bangsa Melayu dan agama Islam hendak bersengketa dan dengki-mendengki hanya kerana ada sedikit rasa tidak puas hati dalam diri? KIta mungkin berbeza dari segi jantina, citarasa, taraf pendidikan tapi kita adalah dari acuan yang sama apabila bercakap tentang agama Islam dan bangsa Melayu.

th_97aPerpaduan adalah bertentangan dengan perpecahan. Bukankah kita sama-sama rugi apabila tidak berkerjasama, memalingkan muka dan bermusuhan? Bukankah lebih baik tenaga BENCI yang meluap-luap itu digembleng untuk menuju ke kebaikan sesama kita? Tidak penat ke kita asyik membawa rasa benci itu dari hari ke hari? Padahal orang yang kamu benci itu sudah berlapang dada dan inginkan persahabatan yang aman denganmu? Kalau betul nak membenci dan jadikannya hobi, carilah orang yang setara membenci dirimu, barulah ada manfaat. Bencilah tentera Israel yang memang sentiasa ingin membunuh orang islam. Atau pun bencilah pembunuh-pembunuh orang islam beramai-ramai di kem Shatila (Palestin.)

us_war_iraq_mdbae10123262003326

Sudahlah warganegara Malaysia ni hanya 25 juta, bila ditolak lagi dengan umat lain selain Islam entah tinggal berapa kerat lagi orang Islam dalam Malaysia ni. Boleh bawa ke mana segala kebencian yang ada itu? Apa kata anda yang suka membenci sesama sendiri itu  melihat sendiri pembunuhan orang Islam di Ambon. Saya melihat video itu, ada seorang umat islam yang sorok-sorok mengamalkan agamanya di kampung. Di sekelilingnya kebanyakan adalah orang bukan Islam. Apabila telah terbongkar agama anutan lelaki ini, dia dikejar dengan senjata dan apa saja yang boleh dicapai oleh orang kampung untuk membunuhnya. Manakah orang-orang Islam yang lain? Patutnya kita sesama sendiri bersatu padu dan membuktikan murninya agama suci ini.

Surah Ali Imran ayat 103 “Dan, berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dulu) lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam) maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah) lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya supaya kamu mendapat petunjuk hidayah-Nya.

Hadis Nabi S.a.w bersabda “Seorang Muslim itu adalah bersaudara dengan muslim yang lain. Dia tidak boleh menganiayanya dan tidak boleh menyerahkannya (kepada musuhnya)..” (Muttafak alaihi)

friends_84

Di sini saya menentang sebarang idea dan amalan untuk kita terus berperang sesama sendiri.  Bendera perang tidak pernah berkibar di ‘territory’ saya malah hanya PEACE saya alu-alukan.  Saya yakin kita tiada alasan untuk berpecah-belah. Kita bukannya negara yang ketandusan makanan untuk bergaduh berebutkan makanan. Ataupun negara darurat yang sedang berperang? Oleh itu kenapa kita harus berpecah-belah.?

Lihatlah video-video ini untuk tengok kaum yang berpecah belah:

pembunuhan umat islam di Ambon

sabra shatila massacre

AbdullahAmran Official Page

When Left-Brained Starts Writing