Arkib untuk jenis-jenis busuk hati

Busuk Hati, Cemburu atau Paranoid? Part 2

Posted in Heh! Copy Paste Blog Orang, Inspira-tious with tags , , , , on 10/11/2012 by Cik Mata Hati

Ni sambungan post Busuk Hati, Cemburu atau Paranod? Part 1.

Panjang sangat nak tarbiahkan pasal depa ni. Sampai aku kena pecahkan post hari tu into two. Di sini i want to thank all my 301 followers! Kalau nak follow Ilanism sila tengok right bar dan klik follow! Okay guys, silalah tweet yang ini pulak! Huhu!

Mari kita tengok apa pulak kata Dr Irfan Khairi.

“Nasihat saya adalah untuk bersyukur sekiranya ini terjadi.” Bersyukur? Dr Irfan sudah buang tebiat ke?

Pertama sekali, ketahui bahawa, sekiranya ada orang iri hati dengan kita, ia adalah tanda-tanda awal bahawa kita sudah keluar dari kepompong kesederhanaan.

Di dunia, hanya 5% sahaja masyarakat yang berusaha keluar daripada kepompong kesederhanaan. 95% akan berasa selesa dengan keadaan sementara.

Tiada masalah sekiranya anda selesa dengan keadaan sementara anda, tetapi, yang menjadi masalah adalah golongan yang tidak selesa dengan mereka yang 5% tersebut.

Teruskan membaca

Advertisements

Busuk Hati, Cemburu atau Paranoid? Part 1

Posted in Heh! Copy Paste Blog Orang, Inspira-tious, Rohani-cious with tags , , , , , , , , on 05/11/2012 by Cik Mata Hati

Ada orang cakap, “Bau busuk bangkai binatang kita boleh hidu, bau busuk hati manusia, susah kita nak hidu.” dari penyataan tersebut boleh kita simpulkan, untuk mengenal manusia berhati busuk adalah amat sukar, namun dengan pengalaman hidup, ianya tidak mustahil.

Sumber Di Sini Busuk Hati.

Rasa iri hati selalunya orang samakan dengan rasa cemburu, padahal terdapat perbezaan yang ketara antara rasa iri dan rasa cemburu.

Sebagai contoh, saya akan bawakan satu situasi yang mana mereka yang terlibat merasa iri.

Andai kata pada waktu ini, jiran anda baru sahaja membeli sebuah kereta baru model Mitsubishi Lancer Evolution X manakala anda sehingga ke saat ini masih lagi belum mampu walaupun untuk membeli sebuah motosikal.

Lepas je anda tau berita ini, anda mula rasa kurang senang dan anda menunjukkan tanda-tanda yang anda kurang gembira dengan apa yang jiran anda miliki tersebut.

Dalam keadaan tersebut anda sebenarnya merasa iri hati.. bukannya cemburu.

So masa bila pulak kita akan rasa cemburu?

Kita akan rasa cemburu bila kita berdepan dengan situasi macam ni. Pada satu hari kita terlihat isteri kita (bagi yang belum berkahwin, gantikan dengan teman wanita) berbual-bual dengan seorang lelaki yang kita tak kenali. Dari lenggok tubuh dan gaya percakapan pada waktu kita terlihat mereka berbual dengan mesra sekali.

Selepas tu timbul pulak perasaan kurang senang bila kita terlihat adegan-adegan tersebut berlaku didepan mata kita. Ha.. pada waktu ni lah kita sebenarnya diserang rasa cemburu. Tak sama ye dengan iri hati. Perbezaannya terletak pada status ‘benda’ atau ‘objek’ yang menjadikan kita rasa kurang senang hati tersebut.

Kalau rasa kurang senang hati tu berpunca daripada objek yang bukannya milik kita.. itu maknanya kita rasa iri hati. Tetapi kalau objek tersebut sememangnya milik kita dan kita merasa kurang senang dek kerana sebab-sebab yang tertentu, pada waktu itu lah kita dikatakan merasa cemburu.

Rasanya semua dah faham kan perbezaan antara rasa cemburu dan rasa iri hati?

Baiklah, sekarang kita beralih pulak dengan penyakit seterusnya iaitu dengki. Dengki ni biasanya berpunca dari rasa sakit hati dan iri hati yang melampau. Kita ambik balik situasi yang pertama iaitu situasi dimana jiran kita baru je beli kereta baru model Mitsubishi Evolution Lancer X.

Kalau pada waktu yang sama kita kata dalam hati..

Harap-harap dia mati accident dengan kereta baru dia tu..

Pada waktu tu kita dikatakan sebagai dengki dengan pencapaian jiran kita tu tadi. Sebenarnya kita dikatakan dengki apabila kita bertindak ataupun melakukan sesuatu yang mampu untuk mengubah dan mencacatkan kondisi barangan atau objek yang menyebabkan kita merasa sakit hati.

Antara cemburu, iri hati dan dengki.. agak-agaknya mana satu yang lebih bahaya?

Dan janganlah kamu terlalu mengharapkan (ingin mendapat) limpah kurnia yang Allah telah berikan kepada sebahagian dari kamu (untuk menjadikan mereka) melebihi sebahagian yang lain (tentang harta benda, ilmu pengetahuan atau pangkat kebesaran). (Kerana telah tetap) orang-orang lelaki ada bahagian dari apa yang mereka usahakan, dan orang-orang perempuan pula ada bahagian dari apa yang mereka usahakan; (maka berusahalah kamu) dan pohonkanlah kepada Allah akan limpah kurnianya. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. Surah An-Nisaa’ ayat 32

Ambil pengajaran daripada ayat diatas dan sedar bahawa setiap orang ada bahagian masing-masing dari rezeki yang Allah kurniakan pada kita. Sabreehussin.

Sambungan Busuk Hati, Cemburu dan Paranoid di post yang seterusnya Part 2. 

Panjang sangat pasal orang-orang yang iri hati ni sampai dedicated two posts about it.

See what i’m writing about you on the next ‘episode’..

10 Mutiara Kata Pecinta

Posted in Quoete-licious with tags , , , , , , on 13/01/2011 by Cik Mata Hati

Saya ada terjumpa sebuah buku yang mengandungi 7000 Mutiara Kata daripada ahli-ahli philosophy seluruh dunia. Di sini saya list down kata-kata pepatah favourite saya!

1. “Cinta tidak menyedari kedalamannya hinggalah menjelang saat perpisahan” – Khalil Gibran

2. “Apabila semua lelaki tahu fikiran wanita, mereka menjadi 25 kali lebih berani” – Alfonso Karr

3. “Seorang suami yang bijaksana, serupa dengan nakhoda kapal semasa angin ribut, dia menurunkan layar, menunggu, berharap , sedangkan angin ribut bukan penghalang baginya supaya tetap mencintai laut” – Andre Maurios

4. “Biasanya orang percaya cinta pertama itu adalah cinta terakhir, namun cinta terakhir itulah adalah cinta pertama bagi memasuki alam perkahwinan” – Sidney Smith

5. “Pelajaran paling penting dalam hidup adalah memahami orang tolol pun kadang-kadang bersikap bijaksana” – Winston Churchill

6. “Di Amerika, Presidennya memerintah selama empat tahun, akhbar memerintah selama-lamanya” – Oscar Wilde

7. “Sifat pelupa yang agung adalah melupakan segala sesuatu yang menyakiti” – David Simmons

8. “Seorang lelaki lebih berasa bahagia bersama wanita yang tidak dicintainya” – Oscar Wilde

9. “Orang yang lemah ragu-ragu sebelum mengambil keputusan, orang yang kuat akan ragu-ragu selepas itu” – Karl Krauss

10. “Sejak adanya dunia ini, lelaki menyempurnakan banyak hal tetapi wanita hanya selalu berusaha menyempurnakan satu hal sahaja, iaitu dirinya sendiri”- Henri Meilhac

AbdullahAmran Official Page

When Left-Brained Starts Writing