Arkib untuk Ilanicious

Follow Twitter @Ilanicious

Posted in About Cik Mata Hati Je, Ilanicious with tags on 23/11/2012 by Cik Mata Hati

Hi uols..

Orang lain dah lame main twitter aku baru nak buat twitter. Untuk korang yang nak follow, silakan follow @ilanicious.

Ada satu je name ni kat twitter. Kalau malas search, sila follow kat sebelah panel kanan ni —————————>>>>

Okay..jumpe di sana..di sana..di sana…!

Advertisements

“Ish..Suami kite ni”

Posted in About Cik Mata Hati Je, L.O.L.O.L.O.V.E.L.OV.E with tags , , , , , , on 22/11/2012 by Cik Mata Hati

Bila terlewat bangun pagi dan tergesa-gesa nak pergi kerja, keluar rumah tengok ada orang dah panaskan enjin kereta kita dan bukakan pintu pagar, sambil tersenyum dalam hati ni terusik ‘ish..suami kite ni..”

Bila kereta kotor dan penuh lumpur tapi badan terasa malas nak cuci dan terus masuk tidur. Esoknya ada orang sudah cucikan kereta, sambil tersenyum dalam hati terlintas “ish..suami kite ni..”

Bila bukak pintu belakang rumah lepas tu terlupa dan tinggalkan untuk buat kerja lain. Kemudian datang balik untuk kunci tapi ada orang dah tolong kuncikan, sambil tersenyum dalam hati terlintas “ish…suami kite ni..” Teruskan membaca

The Real Ilanicious~~

Posted in About Cik Mata Hati Je, Ilanicious, News + Issues with tags , , , on 10/11/2012 by Cik Mata Hati

Inilah Ilanicious yang menjadi hot topic baru-baru ini and this is what i’m work on other than serving the country.

This is my passion. Tulis satu statement or quotes yang come to my mind or from people with great ideas and decorate with beautiful design before print atas baju t.

Yelah, aku ni kan pandai bercakap and menulis, apa orang kata “Pedas gitew”. So, y don’t i use it for something good. Eventho just cut pendek-pendek untuk muatkan dalam baju.

Senang citer i jual STATEMENT T-SHIRT!

Then i arrange them mengikut category. This is where uols can choose any design that you like from Dis-Regards-Cious – design untuk orang-orang yang outspoken, Funnyricious – Design yang funny and sarcastic la of kos, Inspira-tious : Design to inspired others, Bold-d’licious – design yang focus pada six colours yang vibrant and many more!! Oh ya, Couple T-Shirt pun ade ya!

Sume ade “Cious” di belakang, sebab…. suka hati aku lah design aku..hahaha! Tak tak.. sebab..

Ilanicious came from my name combined with the words “Vicious” & “Gorgeous“. Vicious means to do things that deliberately wild & daring but still looking preciously GORGEOUS! ! We help you to being bold.. “quietly”.. =)

Nak mintak custom made design by your own choice pun boleh sebab kami do all the printing ourselves not with any printing company.

Lecehlah sikit-sikit nak print kena que kat printing company isi voucher and whatsoever, print 1000x darab 3ringggit dah berapa lepas tu yang kaya tu depa. So senang citer kami beli terus printer besar gedabak tu letak kat outlet pastu anytime uols nak cakap je, kami click and print. Wahh! SONANGGGG!

I consider this job as my full time job because menda-menda arts ni waktu tengah lepak-lepak tengok tv pun kalau dah datang idea kena cepat-cepat curahkan atas kertas.

The best thing is that I can do something that i really believe in.

For me you can be bold, but you don’t have to be mean in order to do that.

Being bold with style.

You don’t have to be outgoing, willing to do anything to keep up with the crowd, and take part in whatever seemed ‘cool’ at the time to show that you are loud and aggressive. In order to be bold, it has to come from a different place.

It has to come from our strong sense of self-belief, and a view that we don’t have to impress anyone than ourselves in order to love ourselves. Boldness comes from a strong self-belief that we can overcome any limits, and that we can choose to live our lives regardless of what anyone else says.

Loudness comes from a limited self-belief that we must put on a front and try to impress everyone with our wit and dominant socialising.

For us, this ‘other’ way was more appealing. We could say what we wanted but at the same time does not hurt others. We could live our life by our own rules, and not feel that we had to conform to anyone else.

It is not just any art but it is an art to shows who we are and what we truly believes.

That’s ILANICIOUS.

And thats who i am.

Ramai juga yang tanya kami guna teknik printing fabric yang mana satu. Yela part printing ni kan core of the bussiness jugak, salah guna teknik rosakkk sume kejadian tshirt!

“Printing ni pakai ape? Silkscreen or heat press sebab kalau heat press tak tahan lama kan”.

Oh sayang, jangan tersilap yer. Kami tak guna teknik heat press machine for our clothes.

Okay, mula-mula biar i terangkan kat sini apa teknik printing yang available dalam dunia ni untuk print baju. Jangan pi guna printer korang print assignment tu atas baju. Karang tunggu sampai kucing tumbuh tanduk pun tak ade apa kat baju kau tu!

3 yang paling major and common dalam dunia percetakan tekstil ni selain batik, ialah Screen Printing, Heat Transfer Machine dan paling latest DTG Direct to Garment Printing.

1. Silkscreen/Screen Printing

Percetakan skrin, atau sutera saringan, adalah kaedah yang paling popular untuk mencetak t-shirt. Proses percetakan skrin menawarkan pengeluaran kelajuan dan kos-efektif, warna-warna cerah, dan cetakan tahan lama.

Screen printing is done basically by using, quite obviously, a screen which filters the ink into the areas that are meant to be printed upon. Non-permeable material is used to create a stencil which is the negative of the intended image. The ink then seeps only into the areas without the permeable material, therefore creating a controlled outcome.

So, kalau nak lukisan abstrak dan berbeza-beza agak susah sebab skrin baru hendaklah dipotong dan dibentuk untuk mencetak. Namun, printing ni sesuai untuk medium yang besar sebab skrin tu boleh cetak banyak kali secara berterusan.

Harga di Malaysia dalam RM8,000 ke atas.

2. Heat Transfer Printing

Printing cara ni mudah je. Yang uols tengok ada jual set kat DIY dalam RM2,000 – 3,600 untuk print baju, cawan, polimer, keychain dan etc. Murah kerana ia dilakukan dengan menggunakan haba untuk memindahkan imej dari kertas pembawa (transfer paper) ke kain di baju. Haba pada tekanan dikenakan ke atas kertas pembawa untuk memindahkan dakwat dari permukaan kertas kepada permukaan baju t.

jadi kena print atas kertas dulu gambar yang korang nak lepas tu letak kat heat press yang macam iron ni dan gambar tu akan alih ke baju korang. Tapi jangan tak tahu bila dah kena transfer transfer ni, masalahnya bukan 100% warna dan gambar yang korang print dalam kertas tu akan keluar atas baju.

Kelemahannya, hanya certain type of baju je boleh digunakan dengan hasil yang cantik macam PVC and CVC. Kalau cotton memang warnanya tak cantik. Namun, printing ini sesuai untuk yang medium kecil dan sederhana.

3. Direct to Garment Printing

Ni teknologi yang paling latest dalam dunia percetakan tekstil. Macam camera, teknologi yang paling baru diperkenalkan mestilah paling mahal dan rabak duit pokat kau untuk membayarnya. Tapi, berbaloi sebab this is done like how a conventional ink jet printing is done.

Just like the way paper gets printed on by a normal inkjet printer, the t shirt also gets printed on directly by a specialized printer to create the image. The advantage of this method is that it has more color variations than t shirt screen printing and it has a faster turn around time.

Ia sesuai untuk medium sederhana dan besar. Ink permaneant and fixing texture.

Tapi disadvantagenyer, di Malaysia teknologi ni belum sampai. Printer yang kecik macam kita print kat rumah tu paling murah jual di Malaysia adalah RM29,000 dan mencecah ratusan ribu, di Malaysia ada yang jual RM100,000 kat Impression Tech sebab import dari Australia. Tu belum campur ink 1 colour 100USD. Kalau 6 colours?

So teka mana satu printer kami? Huhu!

Jawapannya pada post yang seterusnya.

Kami akan upload video printer yang kami gunakan.

Jeng jeng jeng!

Place your order now by sending email to ilanicious@ymail.com/ sent personal message to our Facebook Ilanicious / call us at this no: 05-5469775.

Be Brave and wear your own statement T-shirt today.

P/s : All the reporter tak bertauliah.. cepatlah..cepat tweet pasal kami ni cepat! Pretty pls =)

Kita Lawan Petang Ni!

Posted in About Cik Mata Hati Je with tags , , on 08/11/2012 by Cik Mata Hati

Tanda-tanda Anda Sangat Famous

Posted in Ah! Info-li-cious, Funnyricious with tags , , , , , , on 31/10/2012 by Cik Mata Hati

Famous? Popular? Terkenal?

Maksud perkataan terkenal adalah noted; famous; well-known.
Anda rasa diri popular? Semua orang bercakap tentang anda? Malah orang-orang yang tidak kenali anda kini mahu mengenali anda dan tercari-cari siapakah diri anda. Anda tidak akan sedar anda famous selagi tanda-tanda ini tidak terjadi pada diri anda.

Tanda-tanda anda dikenali ramai adalah :

1. Orang buat status Facebook pasal anda.

Punyalah berjuta mahkluk Tuhan gunakan Facebook ciptaan Zuckerberg, tapi dalam ramai-ramai tu anda juga yang dimasukkan dalam status facebook orang lain.

Yang paling penting orang yang memasukkan dan menggunakan tenaganya untuk menaip nama anda ini bukanlah kekasih anda, emak atau ayah yang panggil anda balik kampung di hari raya dengan status “@Ilani bila nak balik raya?”, kawan-kawan baik yang buat status hang-out seperti “With @ilani, @ahmad and @Labu Kuncil di SACC makan bihun”, bukan kawan rapat pun tetapi mereka yang tak pernah rapat dan ada yang tak pernah bersua muka pun.

Malah orang berinteraksi dan gigih menghebahkan serta berkongsi perkembangan khabar berita terbaru anda kepada ramai orang .

Itu tandanya anda sangat famous.

Haha. Ada tanda ni?

2. Orang menulis blog/buku/ SMS/Whatsapp/BBM pasal anda.

Pasal anda kahwin, anda putus cinta, kucing anda beranak, kereta baru yang anda beli, semua benda orang tulis mengenai anda kerana ramai yang ingin tahu,

Semua orang ada blog zaman sekarang ni. Dan siapalah diri kita untuk orang sebut-sebut dan serukan dalam blog mereka yang tentunya dilayari oleh beribu pelayar internet di muka bumi ini.

Siapalah diri kita ini untuk dimasukkan sekali ke dalam lembaran blog mereka tersebut. Tetapi anda lain, anda tersangatlah famous sehingga nama, keluarga, watak, karakter, latar belakang, pekerjaan, perniagaan, quotes dan sebagainya mengenai anda disebut-sebut di dalam blog mereka.

Tidak cukup dengan itu mereka menyebut mengenai anda dalam SMS, Whatsapp, BBM mereka. Begitu kuat pengaruh anda sehingga diangkat sebegitu tinggi.

Penulis-penulis blog seperti Irfan Khairi, Bill Rancic, Tun Mahathir dan sebagainya suka memetik nama-nama orang yang dikenali atau berkaitan secara langsung atau tidak langsung dalam sejarah hidup mereka dalam blog mereka, anda juga tergolong dalam kategori ini jika nama anda dinyatakan dalam blog sama ada hentam, suka, puji atau apa-apa je la.

Ya, anda famous jika nama anda dipetik dan diberi perhatian oleh mereka.

3. Orang buat trending Twitter mengenai anda.

Ala yang hash tag tu. Seperti trending  “#Ab yang ku rindui.” merata-rata di dalam dunia twitter. Kalau setakat nama anda saja tu hanya famous biasa.

Tapi kalau orang sampai tiru kata-kata yang anda keluarkan, menjadi inspirasi buat mereka sehingga menjadi trending di sekitar dunia Twitter mereka, maksudnya anda TERAMATLAH famous! Sampaikan quote, statement atau ayat yang anda keluarkan memberi kesan yang mendalam kepada orang sehingga diikuti ramai.

Tahniah, bukan mudah untuk meninggalkan kesan yang mendalam kepada seseorang. Ini bermakna anda telah mencapai tahap yang tertinggi iaitu mempunyai keyakinan yang sangat tinggi untuk mempengaruhi mereka ke atas pilihan status Twitter mereka.

Ia lebih hebat bila anda tidak melakukan apa-apa untuk mempunyai pengaruh yang sedemikian ramai.

4. Statistik Blog/Facebook/Website/Twitter anda tinggi

Ini memang secara statistiknya membuktikan pengaruh anda yang sangat kuat sehingga bila anda tutup sebentar akaun-akaun ini, ramai orang yang meracau dan hilang arah kerana merindui anda.

Kalau anda tutup Facebook sejam, mereka cari di WordPress, dan kalau anda tutup pula WordPress, mereka mencari pula di Twitter.

Sampai sanggup stalk anda di mana saja anda berada termasuklah di Google search. Sehinggakan sekadar melihat nama anda yang telah diprint screen saja sudah cukup melepaskan rindu dendam mereka pada anda.

Bersyukurlah kerana anda disayangi ramai. Tidak ramai orang boleh meninggalkan impak yang sungguh hebat ke atas kehidupan orang sehingga mereka sasau dan meracau jika tidak mendapat khabar berita dari anda walaupun sehari.

5. Orang download/print screen/bookmark atau save berita mengenai anda.

Macam ini dah tahap famous melampau. Selalunya kalau orang baca suratkhabar lama, bila sudah lapuk, kita akan recycle pada Apek jual paper naik van tu.

Tapi ni, sampai sanggup download gambar anda, print screen tulisan anda, bookmark dan kerat berita mengenai anda. Ini memang membuktikan anda terSANGATlah famous!

Mereka ternanti-nanti bila saja anda mengupdate status terbaru dan memburu berita sensasi mengenai anda. Dan, bila tidak dapat, mereka sanggup mereka-rekanya untuk memenuhi keinginan delusi mereka terhadap anda.

6. Orang menyamar untuk berkawan dengan anda

Biasalah, orang-orang yang terkenal ni ramai nak keliling.

Bila orang meminati anda, banyak perkara gila yang mereka boleh lakukan untuk mendekati anda. Termasuklah buat akaun palsu dan menyamar untuk berkawan dengan anda.

Masa tu anda jangan terperanjat melihat sebegitu ramai orang-orang yang tidak mempunyai profile picture, atau orang yang baru membuat akaun 5 minit lalu telah beratur untuk “add” anda di Facebook, whatsapp, BBM, dan juga telefon anda di tempat kerja.

Perkara gila macam ini adalah perkara biasa untuk orang famous.

7. Orang mengorek sejarah-sejarah lampau anda.

Bila mereka tidak dapat berkawan rapat dengan anda, apa langkah alternatif yang mereka mampu lakukan selain cuba berkawan dan berhubung dengan boyfren, mak, ayah, kakak, adik, abang anda pula.

Mereka cuba mengorek cerita mengenai anda dan juga sejarah lampau anda jika anda yang kotor bolehlah mereka gosipkan bersama. Biasalah, anda famous.

Di mana anda beli seluar dalam pun orang nak tahu!

Jangan hairan kalau kisah dulu-dulu semasa darjah 1 turut mereka ketahui lebih arif daripada anda sendiri.

8. Orang mahu interview & mahu tahu khabar berita TERPERINCI mengenai anda SETIAP MASA.

Tak kiralah temuduga dalam suratkhabar ke, soalan dalam blog ke, personal message ke, sidang akhbar ke, analisis fakta ke, peminat-peminat anda akan bertanyakan macam-macam dari perkara remeh sehinggalah besar daripada anda sendiri.

Malah kalau ada reunion pun, nama anda juga yang disebut oleh pensyarah atau guru tersebut seperti “Eh, si polan tu tak datang ke. Ape citer die ek? Lama saya tak dengar pasal dia”

Orang mahu tahu pasal anda. Khabar berita anda. Dah kawin ke belum, dah mengandung ke belum, dah mengandung berapa kali, dah sambung belajar ke belum, dah ada berapa anak, duduk kat mana, kereta berapa bijik, dah bagi ayam makan ke belum.

Masa itu sedialah menjawab. Sape suruh famous kan. Nanti kalau tak jaga hati peminat, ramai plak yang lari.

Hahaha!

9. Orang mahu ikut jejak langkah anda.

Kalau sebelum ni, semua orang nak buat perkara yang kebiasaan tapi bukan perkara yang betul. Bila tiba-tiba anda yang muncul dengan perkara yang betul luar dari kebiasaan, masa tu mulalah ramai yang cuba nak mengikut. Macam peminat fanatik. Mereka akan perhatikan setiap langkah, gaya dan cara idola mereka dan mahu tiru gaya hidup mereka.

Begitulah yang akan dilakukan oleh mereka yang meminati anda. Anda akan mendapati ramai yang akan meniru gaya anda menulis, meniru kata-kata anda, gaya hidup anda, pilihan hidup anda, dan seumpamanya.

Apa yang anda dapat, mereka juga ingin dapatkan. Tak kiralah dari segi mana pun. Sama ada baik atau pun buruk. Cakap saja apa-apa, esok meletop semua orang COPY PASTE apa yang anda cakap!

Kalau macam ini, ternyata anda SANGAT famous!

10. Orang share apa yang anda buat.

Kalau nak tahu anda famous ke tidak, tunggulah seminit lepas anda publish sesebuah post/gambar pasti ada yang baca dan share pada yang lain dengan pantasnya.

Kalau just bagitahu biasa-biasa tu tak ada ape, tapi kalau sampai copy paste link tu maksudnya anda SANGAT famous!

Ini antara tanda-tanda OBVIOUS sekiranya anda famous yang teramat.  Kalau anda anda tanda-tanda ini, akuilah anda sangat famous!! Just embrace and don’t deny it! Enjoy populariti ini sementara ade!

Bukan semua orang boleh jadi someone’s top favourite! Selagi anda tak mengganggu hidup orang lain dan tidak lari dari norma hukum agama dan alam, tak payah kisah la kalau tiba-tiba menjadi SANGAT famous! Hidup sebagai orang ‘paymes’ ni, letih kalau nak puaskan hati semua orang!

=)

P/s : Kajang Pak Malau Kajang berlipat, Kajang hamba makan satay Kajang lagi best……

AbdullahAmran Official Page

When Left-Brained Starts Writing

%d bloggers like this: