Arkib untuk Health

Tips Kecantikan Wanita – Estrogen & Progesterone

Posted in Beautylicious with tags , , , on 26/11/2012 by Cik Mata Hati

Ramai wanita cuba kelihatan cantik tetapi kecewa sebab penampilan masih nampak teruk dan tidak terurus. Kenyataannya ramai yang terlupa mengenai sains hormon “kecantikan” yang sebenarnya terdapat sendiri dalam badan seorang wanita.

Hormon wanita terdiri dari dua jenis hormon iaitu Estrogen dan Progesterone which both are mainly produced in the ovaries along with a small quantity of testosterone (androgen – male sex hormone). Terlalu banyak satu hormon atau lain-lain boleh membawa kepada masalah perubatan.

Sebelah kiri gambar wanita mengalami masalah Estrogen Dominance dan  sebelah kanan selepas hormon seimbang

Hormon estrogen dan progesterone ini hendaklah pada paras yang seimbang dalam badan seorang wanita. “Estrogen” tidak wujud dalam badan perempuan sebenarnya. Estrogen adalah satu istilah yang luas yang biasanya digunakan untuk menangani tiga estrogen yang terdapat dalam tubuh manusia. Tiga bentuk estrogen adalah: Teruskan membaca

Rokok : Teman Kala Kebodohan Menyerang

Posted in Beautylicious, Inspira-tious, Quoete-licious with tags , , , , , , on 30/08/2008 by Cik Mata Hati

Waktu-waktu saya tertekan saya nyalakan sebatang rokok, dan bila tekanan tu semakin mencucuk-cucuk urat serebelum saya bakar lagi sebatang. Alangkah sedapnya saya rasa apabila asap rokok membakar paru-paru saya dan saya biarkan ia meresap ke urat-urat dan menjadi darah daging saya. Nanti anak yang bakal saya lahirkan pun dah menjadi ‘pewaris-pewaris’ plumbum dan tar yang ada dalam darah saya.

36e378b47cc99f3c

Rokok adalah teman yang saya cintai di kala saya diserang kebodohan mengenangkan kekasih saya yang merajuk dan tak mahu melayan panggilan telefon untuk saya meminta maaf. Rokok adalah teman ketika saya buntu memikirkan harga minyak yang naik 78 sen akhir-akhir ini. Ahh!! saya buntu nak cari duit lebih tapi di saat saya buntu dan kemiskinan saya bakar sebatang rokok lagi. Bodoh ke saya?? Tidak lah!! Saya sanggup mengisi minyak setakat 2 ringgit 50 sen hasil kutipan duit-duit syiling dalam kereta asalkan saya dapat membeli sekotak rokok Gudang Garam lagi. Saya bukan buta huruf dan boleh membaca dengan jelas bahawa ‘rokok itu membahayakan kesihatan’ tertera pada kotak rokok dengan jelasnya.

p7t1_long_effect

Walaupun saya tahu dengan jelas bahaya rokok yang bakal mengundang seperti kanser tekak, mati pucuk, sakit jantung dan sebagainya yang sudah muak untuk saya nyatakan lagi.

Ahh..bingit telinga saya mendengar ibu saya berleter lagi!!

Saya lebih rela putus cinta dari bercerai dengan rokok!

Perpisahan antara saya dengan rokok sangat memeritkan sehingga saya boleh menggeletar kedua-dua kepala lutut sebab merinduinya.

Saya tiada selera makan selagi saya tak dapat rokok sebatang lagi.

Pernah saya cuba berhenti tapi tekak terasa loya dan saya muntah-muntah.

Ternyata rokok adalah pengubat untuk saya sihat dan peneman tiap kali saya bangun tidur.

Tolong jangan pisahkan ‘cinta hati ‘ saya!! Rokok!! Rokok!! dan Rokok! Buatkan saya teringat satu pantun mengenai ROKOK yang popularnya seantero dunia.


I am PETER STUYVESANT

I have two friends, BENSON and HEDGES

I came from the city of MARLBORO,

In the SALEM high country

I always carry a MILD SEVEN

I rode on a WHITE HORSE

Going to KINGSWAY in KENT

It was LUCKY STRIKE I fell in love

With the daughter of MASTER DUKE

Her name was YSL

We got married by PERILLYS, the priest

We checked in at the house of DUNHILL

And booked into room number 555

I laid her on the bed made of GOLD LEAF

I played with her two MATTERHORNS

When I poked in my ROTHMANS KING SIZE

She cried in delight, “You are a ROUGH RIDER!!!”

You are riding like a mad CAMEL

When I asked her if she is satisfied

She answered “I want MORE!!!”

Then suddenly she turned around and asked me if I want to

enter her GUDANG GARAM.

She said… depan belakang puas, Barula..

Hua..Hua..Hua…. Tengok,faymes kan ‘kekasih’ sy ni.. Bertambahhhhhhh syg la sy..
Bodoh kan post ni?? Memanglah, di kala kebodohan menyerang saya nyalakan sebatang rokok lagi..

P/s : Ini hanyalah satu SINDIRAN pada perokok-perokok di luar sana. Penulis sendiri tidak pernah merasai rokok dan belum pernah berkeinginan merasainya.

AbdullahAmran Official Page

When Left-Brained Starts Writing