Arkib untuk Girls

Tips Kecantikan Wanita – Estrogen & Progesterone

Posted in Beautylicious with tags , , , on 26/11/2012 by Cik Mata Hati

Ramai wanita cuba kelihatan cantik tetapi kecewa sebab penampilan masih nampak teruk dan tidak terurus. Kenyataannya ramai yang terlupa mengenai sains hormon “kecantikan” yang sebenarnya terdapat sendiri dalam badan seorang wanita.

Hormon wanita terdiri dari dua jenis hormon iaitu Estrogen dan Progesterone which both are mainly produced in the ovaries along with a small quantity of testosterone (androgen – male sex hormone). Terlalu banyak satu hormon atau lain-lain boleh membawa kepada masalah perubatan.

Sebelah kiri gambar wanita mengalami masalah Estrogen Dominance dan  sebelah kanan selepas hormon seimbang

Hormon estrogen dan progesterone ini hendaklah pada paras yang seimbang dalam badan seorang wanita. “Estrogen” tidak wujud dalam badan perempuan sebenarnya. Estrogen adalah satu istilah yang luas yang biasanya digunakan untuk menangani tiga estrogen yang terdapat dalam tubuh manusia. Tiga bentuk estrogen adalah: Teruskan membaca

Copy Paste Blog Org Je : “Anak Ekspress”

Posted in Heh! Copy Paste Blog Orang, L.O.L.O.L.O.V.E.L.OV.E with tags , , , , , , , , on 19/11/2012 by Cik Mata Hati

Baru perasan antara category aku yang paling famous dalam blog ni selain Info-licious iaitu L.O.V.E lama tak diisi. Biasalah dah kawin ni banyak ekspresikan sayang tu jadi takde banyak sangat yang terpendam di hati.

Ilham tulisan sendiri belum sampai, kang curah rasa hati kat sini banyak plak yang termuntah huhu! So copy paste je la. Entri Copy Paste hari ni datangnya dari blog Ariffshah “Anak Ekspress”. Enjoy reading!

“Belajar lima tahun, terpaksa menempuh ribut salji dalam suhu -20 darjah Celsius.Lepas graduate gelabah cari kerja. Jadi yes man kepada orang atas setahun dua sambil kumpul duit gaji. Minimum nak RM20 ribu untuk kahwin sekarang.

Teruskan membaca

10 Mutiara Kata Pecinta

Posted in Quoete-licious with tags , , , , , , on 13/01/2011 by Cik Mata Hati

Saya ada terjumpa sebuah buku yang mengandungi 7000 Mutiara Kata daripada ahli-ahli philosophy seluruh dunia. Di sini saya list down kata-kata pepatah favourite saya!

1. “Cinta tidak menyedari kedalamannya hinggalah menjelang saat perpisahan” – Khalil Gibran

2. “Apabila semua lelaki tahu fikiran wanita, mereka menjadi 25 kali lebih berani” – Alfonso Karr

3. “Seorang suami yang bijaksana, serupa dengan nakhoda kapal semasa angin ribut, dia menurunkan layar, menunggu, berharap , sedangkan angin ribut bukan penghalang baginya supaya tetap mencintai laut” – Andre Maurios

4. “Biasanya orang percaya cinta pertama itu adalah cinta terakhir, namun cinta terakhir itulah adalah cinta pertama bagi memasuki alam perkahwinan” – Sidney Smith

5. “Pelajaran paling penting dalam hidup adalah memahami orang tolol pun kadang-kadang bersikap bijaksana” – Winston Churchill

6. “Di Amerika, Presidennya memerintah selama empat tahun, akhbar memerintah selama-lamanya” – Oscar Wilde

7. “Sifat pelupa yang agung adalah melupakan segala sesuatu yang menyakiti” – David Simmons

8. “Seorang lelaki lebih berasa bahagia bersama wanita yang tidak dicintainya” – Oscar Wilde

9. “Orang yang lemah ragu-ragu sebelum mengambil keputusan, orang yang kuat akan ragu-ragu selepas itu” – Karl Krauss

10. “Sejak adanya dunia ini, lelaki menyempurnakan banyak hal tetapi wanita hanya selalu berusaha menyempurnakan satu hal sahaja, iaitu dirinya sendiri”- Henri Meilhac

Tarian Gelek, Tembusi Rahsia Wanita

Posted in Ah! Info-li-cious with tags , , on 29/03/2009 by Cik Mata Hati

180px-bauchtanz_chryssanthi_sahar1

Rutin saya yang tak dapat dipisahkan sehingga sekarang adalah menari gelek. Pasang lagu Shakira yang berirama padang pasir sarat dengan gendang dan tabla, atau diimprovisasikan dengan muzik disko dan hip hop.

Si penari gelek akan melentikkan dan meliuk lentukkan bahagian perut dan punggung selain men ‘crumping’ bahagian dada. Yang pasti tarian gelek banyak khasiatnya yang membantu saya dari segi kesihatan, dan jua sosiologi. Selain tarian gelek, ia juga boleh dianggap sebagai satu permainan otot kerana si penari gelek harus fasih dengan otot mana harus dikecut dan dikembangkan dalam sesuatu step tarian. Mari tambah info apa itu menari gelek.

eyes6

Tari gelek adalah nama Barat dan Melayu yang diberikan untuk suatu jenis tarian Arab yang dibangunkan di Timur Tengah. Di Eropah, ia kadang-kadang digelar tarian oriental. Sesetengah pemuja Amerika hanya merujukkannya sebagai “Tarian Timur Tengah”. Dan di Hong Kong, ia dipanggil “Shimpoli Carmi” (“Tarian Matahari”).

Dalam bahasa Arab ia dikenali sebagai raqs sharqi رقص شرقي (“tarian timur”) atau kadang-kadang raqs baladi رقص بلدي (tarian “kebangsaan” or “rakyat“). Istilah “raqs sharqi” mungkin berasal dari Mesir.

shakirahips1

Para penari Raqs Sharqi menginternalise dan mengekspres perasaan yang dievoke oleh muzik. Secara sesuai, muzik adalah terpenting bagi tarian. Bak kata Shakira, “my Hips Don’t Lie”. Secara semulajadi badan penari gelek akan ‘teransang’ dengan muzik dan rentak yang betul sebelum dapat menari. Basically means, tarian gelek adalah tarian yang disatukan dengan lentuk badan.

Para penari Raqs Sharqi yang tertarik hati adalah yang dapat projectkan perasaan mereka sepanjang tarian, walaupun tarian mereka terdiri dari gerakan mudah. Tujuan penari adalah untuk berhubung secara visual ke para penonton emosi dan rentak muzik. Ini terutamanya ternampak sewaktu solo portion gendang pada suatu persembahan.

bellydance_wings101Kelebihan tarian gelek adalah zahir dan batin. Tarian memperolehi senaman cardio-vascular yang bagus dan bantu menambahkan flexibiliti dan kekuatan, mengfokus pada torso atau “core muscles”, walaupun ia juga membina kekuatan peha.

Banyak gaya tarian menekankan “isolations” otot, mengajar kebolehan untuk menggerakkan berbagai otot atau kelompok otot secara berdikari.

Tudung, selendang, payung (aksesori lain) boleh juga membina kekuatan lengan, bahu dan badan-atas umum, dan bermain zils dapat membina kekuatan dan keberdikarian jari. Tarian gelek juga sesuai untuk semua jenis usia dan badan, dan boleh juga menjadi fizikal dengan sebagaimana penyerta memilih.

shahrukh_khan_kuch_kuch_hota_hai_001Dengan itu, tarian gelek dapat mengetatkan otot di bahagian perut, punggung dan dada. Ia menjadi tarian yang popular di Indonesia dalam mengikat sang suami untuk terus melekat di rumah daripada melepak di kedai-kedai kopi. Buat isteri-isteri yang mahukan cengkaman yang kuat dan ketat dalam rutin seks, tarian gelek juga mampu mengetatkan otot faraj.

Ia memudahkan penyembuhan ibu-ibu selepas bersalin dan menutup pintu rahim kembali rapat. Ini kerana di dalam tarian gelek sendiri si penari harus mengemut dan mencengkam otot bak Inul ketika menari gerudi. 

Tambahan pula, tarian gelek ini merapatkan hubungan pasangan dan keluarga kerana hanya si suami dan keluarga yang dapat melihat ‘persembahan’ gelek dari sang wanita seperti budaya Arab yang menggelarkan isteri-isteri ini sebagai ‘wanita baik’ berbanding mereka yang mempersembahkannya di khalayak.

Ketika menari gelek, seluruh tubuh penari akan bergerak dan menyebabkan pembakaran lemak yang banyak serta pengeluaran peluh. Begitu juga ketika saat-saat sesuatu otot dicengkam kerana menahannya dari bergerak ketika otot bahagian lain yang bergelek. Misalnya, menggelekkan punggung tapi mencengkam otot dada dari bergerak.

Dari sudut kesihatan, ia dapat meningkatkan aliran darah, denyutan jantung, menguruskan badan dan menghilangkan stress. Dengan berpeluh, ia dapat mengeluarkan toksin-toksin kotor dalam badan dan ini dapat mengurangkan masalah jerawat dan menghasilkan kulit yang bercahaya dan cantik.

sc41Menari lentik memerlukan penari berdiri tegak  dan ada kalanya berjalan serta melompat kecil dalam tarian. Ia dapat menghasilkan postur badan yang betul. Berpakaian seksi ketika menari (sesame jantina) dan mempunyai tubuh yang mantap akan meningkatkan keyakinan dan sensuality. Tarian gelek yang penuh gemalai juga meningkatkan kewanitaan, kelembutan dan kemulusan seseorang perempuan. http://ms.wikipedia.org/wiki/Tarian_gelek :

P/s : Berbeza dengan workout di gym, menari gelek akan menghasilkan’otot perempuan’. Berbanding otot maskulin seperti wrestler W.W.E, otot perempuan ini terhasil pada bahagian-bahagian tertentu saja di badan. Ingin mendapatkan lengan yang kecil, dada yang terletak, perut yang ramping dan punggung yang lentik, cubalah menari gelek!

Simbol S*ks Di Wajah Perempuan

Posted in Ah! Info-li-cious, Beautylicious with tags , , , on 25/03/2009 by Cik Mata Hati

Bukan satu benda yang asing untuk melihat kebanyakan perempuan di negara Barat yang telah mengubah bentuk tubuh dan wajah mereka. Walaupun tidak banyak sekurang-kurangnya ada satu bahagian pada tubuh dan rupa mereka telah diubah.

Ramai gadis-gadis yang obseskan kecantikan dan menderita inferiority complex memilih untuk melakukan pembedahan plastik kerana ingin digilai masyarakat dan mendapat layanan yang lebih baik.. Bukan itu saja mak nyah – mak nyah yang merubah jantina mereka juga melakukan pembedahan wajah agar kelihatan lebih ‘tulen’ dan ‘lembut ‘

Selain membesarkan buah dada dan inject punggung, bahagian muka juga adalah ’tempat’ favourite untuk dijadikan permainan doktor. Muka, mempunyai kelebihan yang penting untuk menarik pandangan orang tertumpu padanya. Mereka bukan saja ingin menjadikan bahagian ini lebih cantik tetapi pada masa sama mengubahnya menjadi lebih seksi. Erotisnya terletak di muka sehingga berpakaian rapi dan sopan pun masih kelihatan sangat mengghairahkan di mata lelaki.

Berbeza dengan individu yang dikurniakan secara semulajadi features yang erotik pada muka ini, ada yang masih tidak bersyukur dan tidak sedar sebenarnya aset-aset pada wajah mereka itu menjadi idaman perempuan-perempuan yang beauty concious. Di sini ada beberapa bahagian muka yang dikatakan seksi dan menjadi permintaan tertinggi di kalangan mereka yang ingin membuat pembedahan plastik. Antara bahagian erotik yang boleh dilihat pada wajah seorang perempuan adalah:

noryn_aziz2

Tinggi

Apa yang tinggi? Hidung tinggi? Kening tinggi? Oh, jawapannya adalah tulang pipi yang tinggi dan menonjolkan keseluruhan bentuk muka. Selalunya tulang pipi yang tinggi ini menjadi bahan jenaka ramai kerana ia features semulajadi masyarakat indigenous di Malaysia. Namun, tanpa kita sedari tulang pipi inilah yang membuatkan bentuk muka seorang perempuan kelihatan menonjol teramat seksi dan menggiurkan.

Luas

angelina-jolie-1600x1200-02Dahi yang luas dan bersih menjadi sumber “cari makan” bagi seseorang perempuan. Itulah punca mengapa lelaki berhidung belang pantang bertemu dengan dahi licin, asyik nak menggatal je. Disebabkan itu di dalam Islam perempuan diwajibkan bertudung untuk menutup paras dahi yang berlebihan ini dari terdedah pada kalangan lelaki. Dahi yang luas dan sedikit jendul juga menonjolkan keyakinan tinggi dan tahap keagresifannya dalam menggoncangkan iman lelaki.

Sempitqi03

Perkataan ‘sempit’ membawa banyak maksud selain dari ordinary meaningnya sendiri. Sempit juga menunjukkan erotiksism. Jangan terlanjur jauh.. Wajah wanita yang mendominasi carta seksi zaman sekarang adalah yang mempunyai ruang yang pendek dan sempit antara bibir bawah dan dagu. Kebanyakan wanita Asia dianugerahkan raut wajah sebegini dan ditambah pula dengan bibir yang mungil. Wajah sebegini selalu tampak innocent dan naïf pada lelaki-lelaki sehingga selalu dianggap mudah meng ‘iya’ kan sebarang aksi di ranjang.

Terbelah “Philtrum”

00-lee_hyo_ri-it_s_hyorish-kr-2008Bukan terbelah kain, tapi belahan garis yang menyambungkan hidung dan bibir atas. Tanpa disedari erotis di wajah perempuan selalunya berpunca kerana si dia memiliki garisan yang kecil dan jelas di ruang tersebut. Apabila dipandang dari sisi, ia menampakkan kemisterian si gadis sebelum membuka mulut. Lebih-lebih lagi apabila si gadis memuncungkan bibirnya.

Panjang

noradanishSatu lagi simbol seks yang boleh terlihat pada wajah seorang wanita adalah apabila dia mempunyai rahang muka yang panjang tetapi kecil. Orang selalu tersilap antara rahang mulut dan dagu yang panjang. Jarak rahang muka ini boleh dilihat dari telinga ke dagu. Rahang perempuan dan lelaki berbeza di mana rahang seorang perempuan lebih lembut dan tajam. Di situlah terletaknya keayuan dan kelembutan seorang perempuan yang berbeza dengan lelaki yang selalu menonjolkan kejantanannya dengan mempunyai rahang yang lebih pendek. Kelebihannya selalu terdapat pada gadis yang berwajah bujur sirih berbanding yang berwajah bulat.

Sumber : What Makes Women Sexy

P/S: Kalau nak tahu makna “kekuatan sebenar”?, baca sini Kekuatan. Cantik dan seksi bukan taruhan semata-mata. Kalau hati budi tidak elok, cantik pun tak ke mana.

AbdullahAmran Official Page

When Left-Brained Starts Writing