Arkib untuk facts and informations

Tips Kecantikan Wanita – Estrogen & Progesterone

Posted in Beautylicious with tags , , , on 26/11/2012 by Cik Mata Hati

Ramai wanita cuba kelihatan cantik tetapi kecewa sebab penampilan masih nampak teruk dan tidak terurus. Kenyataannya ramai yang terlupa mengenai sains hormon “kecantikan” yang sebenarnya terdapat sendiri dalam badan seorang wanita.

Hormon wanita terdiri dari dua jenis hormon iaitu Estrogen dan Progesterone which both are mainly produced in the ovaries along with a small quantity of testosterone (androgen – male sex hormone). Terlalu banyak satu hormon atau lain-lain boleh membawa kepada masalah perubatan.

Sebelah kiri gambar wanita mengalami masalah Estrogen Dominance dan  sebelah kanan selepas hormon seimbang

Hormon estrogen dan progesterone ini hendaklah pada paras yang seimbang dalam badan seorang wanita. “Estrogen” tidak wujud dalam badan perempuan sebenarnya. Estrogen adalah satu istilah yang luas yang biasanya digunakan untuk menangani tiga estrogen yang terdapat dalam tubuh manusia. Tiga bentuk estrogen adalah: Teruskan membaca

Advertisements

Cara Jawab Surat Tunjuk Sebab Dengan Penuh TERHORMAT!

Posted in Funnyricious with tags , , , on 21/11/2012 by Cik Mata Hati

Ada tak antara korang kat sini pernah kena Surat Tunjuk Sebab atau dalam kata lain STS? Ni perkara common lah untuk penjawat awam terima STS.

Datang lewat seminit kena STS, hilang sejam kena STS, tak punch card sebab pergi kursus kena STS, tak hadir mesyuarat kena STS.

Habis tu korang ingat senang ke keja gomen ni, tunggu duit gaji naik bulan-bulan dan amik bonus? Oh tidakkk! Ia tidak semudah itu.

Imej penjawat awam perlu dijaga dan disebabkan itu ZAMAN KINI Teruskan membaca

Peristiwa Ajaib Ketika Perang Di Gaza

Posted in News + Issues, Rohani-cious with tags , , , , on 18/11/2012 by Cik Mata Hati

Pesawat tentera Yahudi mengebom bangunan-bangunan milik kerajaan Hamas, selepas kabinet Israel meluluskan kerahan tenaga tentera simpanan sehingga 75,000 orang sebagai persiapan untuk menceroboh dari arah darat. Teruskan membaca

Rahsia Lain “Habbatus Sauda”

Posted in Beautylicious, Rohani-cious with tags , , , , , , , , , , on 31/10/2012 by Cik Mata Hati

Habbatus sauda atau jintan hitam atau dalam bahasa saintifiknya, Nigella Sativa mempunyai pelbagai khasiat yang diiktiraf oleh semua ilmuwan dan juga pengamal perubatan. Malah, Nabi Muhammad pernah bersabda “Tetaplah kamu dengan Habbatus sauda. Sesungguhnya padanya terdapat ubat bagi segala penyakit, kecuali mati”

X-Ray di bawah ni sebelah kiri paru-paru tu contoh lung inflammation or radang paru-paru.

Aku guna habbatus sauda untuk cure penyakit radang paru-paru yang attack aku pertengahan tahun ini yang causing me to have  lelah, sakit dada dan batuk teruk.

Punca bcoz kuman merebak ke dalam paru-paru, kerap mandi malam dan selalu terdedah pada kipas atau aircond yang dipasang kuat serta jerebu. Yelah orang banyak travelling kan, asik perubahan cuaca dan tak cukup rehat!

Habbatus sauda ini diambil selepas ubat batuk dan selesema yang diberikan doktor tidak menunjukkan kesan apa-apa pada aku.

Tapi, yang bestnya hubby jaga macam menatang minyak yang penuh! =)))

Ternyata selepas mengamalkan habbatus sauda untuk beberapa bulan, semua lelah, batuk dan sakit dada hilang begitu saja!

Wow!!

Sampai hari ini selepas berhenti menggunakan habbatus sauda, sakit lama tidak pernah kembali dan sihat macam biasa. Memang sangat-sangat mujarab!

Habbatus sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun.

Banyak kajian telah dijalankan. Bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab, oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat.

Habbatus sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.

Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus sauda merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.

Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.

Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).

Tapi selain daripada itu, rahsia lain “habbatus sauda” adalah sebagai perancang kehamilan semulajadi. Ia hanya dapat meningkatkan kesuburan para LELAKI DAN BUKAN PARA WANITA ya!!

Masih ramai lagi wanita di luar sana yang tidak tahu pasal ni, yang sudah tahu tu UNTUNGLAH.., boleh baca artikel yang lain. Kenyataannya selain dari mencantikkan kulit, merawat paru-paru dan lelah, ada rahsia lain yang terkandung di dalam habbatus sauda ini. Bagi wanita yang ingin hamil, herba ini tidak boleh dimakan sama sekali kerana ia adalah “birth control” atau perancang kehamilan semulajadi yang digunakan berzaman kerana ia dapat memulakan kedatangan haid.

Wanita hamil tidak harus menggunakan Minyak Habbatus sauda kerana ia telah dilaporkan dalam Perubatan Iman Ibnu Qayyum Nabi bahawa ia boleh menggalakkan pengguguran. Merebus jintan hitam ini juga boleh menggalakkan pengecutan uterus selepas kelahiran.

Ramai wanita tidak menyedarinya dan terus mengamalkannya dengan harapan dapat meningkatkan kesuburan, Tapi ketahuilah ia tidak benar sama sekali.

Habbatus sauda terbukti hanya dapat digunakan untuk meningkatkan kesuburan LELAKI bukan WANITA. Ia dapat membantu menambah kuantiti sperma dalam air mani lelaki dan meningkatkan hormon testosteron mereka. Nak tahu lebih lanjut korang bacalah dalam ni: Habbatussauda

Jadi, hari ini aku nak beritahu kenyataannya pada yang masih tidak tahu (selain aku), kalau mahu merancang atau menjarakkan kehamilan, tak ada masalah untuk continue makan habbatus sauda, tapi bagi yang mahu mula berkeluarga, bolehlah berhenti menggunakannya dan mengantikan herba ini kepada ubat lain yang lebih “mesra pengguna”.

Ada pilihan Vitamin dan supplemen lain seperti magnesium, beta-carotene, Fish Oil, Choline, Yogurt dan sebagainya.

“We squander Health in search wealth
We scheme and toil and save,
Than squander wealth in search health
And all we get is grave
We live and boast of what we own,

We die, and only get a stone..”

Jenis-jenis Akuarium Moden

Posted in Funnyricious with tags , , , on 23/10/2012 by Cik Mata Hati

AbdullahAmran Official Page

When Left-Brained Starts Writing