Arkib untuk Boys

5 Selebriti Yang Dulunya Lelaki

Posted in Gossip-licious with tags , , , on 20/11/2012 by Cik Mata Hati

1. April Ashley

Lahir pada 25 April 1935, Ashley pernah menjadi model dan pelayan restoran. Dia adalah orang Inggris pertama yang muncul in public sebagai seorang transeksual, orang Inggris pertama dan kesembilan di dunia yang melakukan pembedahan tukar jantina. Ashley lahir dengan nama asal George Jamieson di Smithdown Road Hospital, Liverpool.
. Teruskan membaca

Copy Paste Blog Org Je : “Anak Ekspress”

Posted in Heh! Copy Paste Blog Orang, L.O.L.O.L.O.V.E.L.OV.E with tags , , , , , , , , on 19/11/2012 by Cik Mata Hati

Baru perasan antara category aku yang paling famous dalam blog ni selain Info-licious iaitu L.O.V.E lama tak diisi. Biasalah dah kawin ni banyak ekspresikan sayang tu jadi takde banyak sangat yang terpendam di hati.

Ilham tulisan sendiri belum sampai, kang curah rasa hati kat sini banyak plak yang termuntah huhu! So copy paste je la. Entri Copy Paste hari ni datangnya dari blog Ariffshah “Anak Ekspress”. Enjoy reading!

“Belajar lima tahun, terpaksa menempuh ribut salji dalam suhu -20 darjah Celsius.Lepas graduate gelabah cari kerja. Jadi yes man kepada orang atas setahun dua sambil kumpul duit gaji. Minimum nak RM20 ribu untuk kahwin sekarang.

Teruskan membaca

10 Mutiara Kata Pecinta

Posted in Quoete-licious with tags , , , , , , on 13/01/2011 by Cik Mata Hati

Saya ada terjumpa sebuah buku yang mengandungi 7000 Mutiara Kata daripada ahli-ahli philosophy seluruh dunia. Di sini saya list down kata-kata pepatah favourite saya!

1. “Cinta tidak menyedari kedalamannya hinggalah menjelang saat perpisahan” – Khalil Gibran

2. “Apabila semua lelaki tahu fikiran wanita, mereka menjadi 25 kali lebih berani” – Alfonso Karr

3. “Seorang suami yang bijaksana, serupa dengan nakhoda kapal semasa angin ribut, dia menurunkan layar, menunggu, berharap , sedangkan angin ribut bukan penghalang baginya supaya tetap mencintai laut” – Andre Maurios

4. “Biasanya orang percaya cinta pertama itu adalah cinta terakhir, namun cinta terakhir itulah adalah cinta pertama bagi memasuki alam perkahwinan” – Sidney Smith

5. “Pelajaran paling penting dalam hidup adalah memahami orang tolol pun kadang-kadang bersikap bijaksana” – Winston Churchill

6. “Di Amerika, Presidennya memerintah selama empat tahun, akhbar memerintah selama-lamanya” – Oscar Wilde

7. “Sifat pelupa yang agung adalah melupakan segala sesuatu yang menyakiti” – David Simmons

8. “Seorang lelaki lebih berasa bahagia bersama wanita yang tidak dicintainya” – Oscar Wilde

9. “Orang yang lemah ragu-ragu sebelum mengambil keputusan, orang yang kuat akan ragu-ragu selepas itu” – Karl Krauss

10. “Sejak adanya dunia ini, lelaki menyempurnakan banyak hal tetapi wanita hanya selalu berusaha menyempurnakan satu hal sahaja, iaitu dirinya sendiri”- Henri Meilhac

Kalaulah Saya Bukan perempuan, Tentunya Saya Lelaki Lembut!

Posted in Inspira-tious with tags , , , on 12/10/2008 by Cik Mata Hati

Hello, saya menjawab telefon.

Suara saya yang serak-serak basah ini bertambah serak dan garau dengan demam selesema. Lagi-lagi baru terjaga dari tidur sebab dikejutkan oleh panggilan dari mana entah pukul 5 setengah pagi ini.

Ermm..sapa ini?!!”, suara seorang lelaki di hujung talian.

“Haaa..awak nak cari siapa ini?”, tutur saya dengan nada terkejut, tapi keayuan masih lagi maintain.

“Ni laki ke perempuan?”, tanyanya pada saya.

Saya terkejut dan jawab “perempuan lah takkan laki kot” dengan suara saya yang masih garau tu.

“Eh, tak la. Takkan suara perempuan camni. Hehehehehe Mak nyah ek?”, sambil dia tergelak-gelak kecil.

Dalam hati saya “aku sepak jugak mamat ni, dah la ganggu aku pagi-pagi!!”.

Wan I_ _ _ _ ada tak?”, katanya pada saya sambil dia cuba nak memperkenalkan diri. Bila disuruh beritahu nama dia buat main-main lak sambil berkali-kali tak percaya yang dia bercakap dengan perempuan tulen. Dia ingat saya ini mak nyah ke apa??

“Dah la, awak pegi tidolah!”, dengan suara yang agak tegas sebelum saya matikan hanfon. Sorilah beb, saya ini pantang sikit kalau tidur diganggu. Iyalah, tahap kepekaan dan sensitiviti tu tinggi sangat. Sikit kilauan lampu, bunyi tv, saya dah boleh terjaga. Kalau nak terlelap punyalah payah, macam-macam condition yang kena fulfill dulu. Jadi, sekali dapat terlelap memang saya pulun tidur betul-betul.

shave

Tapi, hari ini kita bukan nak bincangkan pasal tidur. Saya terfikir macam manalah agaknya kalau saya ini bukan perempuan. Ala…tak bestnyerrrrrrr. Kena kumpul kening tebal-tebal tak boleh cabut dah, lagi lebat..lagi macho! Tak boleh dah nak pakai lipstick, euw pondan ke apa? Tiap-tiap pagi kena sibuk cukur misai or janggut sebelum pegi kelas. Apa lagi yang laki buat ek? Oh ya..selisih sesama kawan lelaki lepas itu mengusik nak sentuh alat sulit kawan. Euwww.. (I had saw that!!) Lepas itu, seriously saya tak boleh lagi menangis di khalayak semasa ceramah sedang tayang video Jasa Bonda yang tunjukkan pengorbanan mak ayah atau tengok gambar-gambar pengguguran bayi. Nanti orang cakap, eee mamat ini menangis mengalahkan perempuan! Apa lagi yang kena saya korbankan?

Tolonglah..ingat best sangat ke jadi laki! Lagi-lagi lelaki melayu zaman sekarang ini banyak yang lembik-lembik. Ketahanan pun kurang! Bila kita jual mahal sikit dia cakap “saya takutlah mendekati awak, saya fikir banyak perkara dan saya takut nak amik risiko-risiko yang mendatang. Masa depan awak sangat cerah. Saya takut kerana saya masa depan awak jadi gelap”. Pergh..ayat bukan main. Padahal, kiri kanan awek keliling pinggang. Sebelum mengorat kita, tak pernah pula rasa takut. Jadi, lelaki melayu zaman sekarang takut dengan apa? Takut dengan komitmen dan tanggungjawab. Mereka lebih suka seronok-seronok je. Kelelakian bagi mereka kalau buat gurl yang disayangi menangis kerana dia, dapat tukar-tukar awek dan apabila perempuan tergedik-gedik padanya.

171346295_125fc60536

Lepas itu masa bulan puasa, lembiknya mengalahkan orang perempuan yang mengandung 9 bulan. Terlonggok ramai-ramai kat bawah gerai, sambil terhendap-hendap takut kena serbu tengah makan di waktu siang. Lemah! Punyalah dulu Hang Tuah dan Hang-hang lain pertahankan bumi Melaka dan berjuang untuk anak bangsa dengan penuh keberanian. Apabila cukup yakin bangsanya nanti kuat dan berani sepertinya, Hang Tuah pun ghoyak “Takkan Melayu hilang di dunia”, berdiri segak di hadapan ramai. Lelaki sekarang? Bila dah buntingkan anak dara orang, terus lesap tanpa khabar berita. Langsung tak berani nak berdepan dengan masalah yang dibuatnya.


mencry1

Jadi normallah kalau zaman sekarang ramai lelaki yang nak jadi perempuan. Ala, sensitive dan lembut macam perempuan tak semestinya mereka nak bercinta sesama jenis juga. Contohnya, Aznil Haji Nawawi dan Chef Wan. Tolak tepi mereka-mereka yang gay itu. Sekarang saya sedang bercakap tentang lelaki-lelaki lembut yang secara semulajadi memang begitu. Lebih baik jadi begini, dari jadi lelaki berhati kering yang buang masa dan habiskan duit mak bapak dengan benda-benda tak berfaedah. Ada masa melepak dengan motor, lepas itu cari perempuan untuk dirosakkan. Saya rasa lelaki macam ini baik mati muda sebab main motor, dari hidup ke tua asyik main perempuan!!

lovehina_1_10241

Kalaulah saya bukan perempuan, tentunya saya jadi lelaki lembut! Lelaki LEMBUT tak sama   dengan lelaki LEMBIK tau! Lembut-lembut pun tak menyusahkan mak bapak! Kerja rumah pandai, menjahit pandai, memasak, mengandam, dan macam-macam lagilah! Lelaki lembut yer, bukan gay! Agama islam tak benarkan perkahwinan sesama jenis! Paling penting saya (yang dah jadi lelaki lembut) memahami perasaan perempuan dan tak suka-suka hati mempermainkan perasaan mereka.

Memang bukan semua lelaki lembik macam itu, tapi LEBIH RAMAI yang suka, bangga dan mahu jadi macam itu. Patutlah lebih ramai anak dara sekarang prefer jadi anak dara tua dari tersalah pilih dan merana sampai mati. Iyalah, bila dah kahwin dengan lelaki macho tapi hancur itu masalah lain pula yang datang. Kita ini kena menanggung sakit hati kerana melayan perangai mereka yang tak betul tu!

Saya bukan bercakap suka-suka, tapi banyak contoh yang menunjukkan prestasi kaum lelaki yang semakin merundum. Mungkin anda rasa macam di ‘torture’ je dengan kata-kata saya ini, tapi anggaplah ia sebagai cabaran untuk buktikan bahawa kata-kata saya itu tak betul. Saya seorang perempuan yang hampir sejati, dan saya juga pencinta lelaki. Saya seorang yang admirer lelaki dan sentiasa mengharapkan kaum Adam ( bukan Adam kawan Asasi saya) terus menawan hati seluruh wanita dengan kejayaan-kejayaannya. Buat kami terus berkata “wahhhh…machonyerrr die…”. Tolonglah lelaki-lelaki berkualiti, jangan pupus dulu. Tak bermakna hidup kami tanpa “menggilai” anda. Haha!

P/s : Ia salah dan saya akan tetap cakap ia salah. Jangan harap saya akan menipu semata-mata nak sedapkan hati anda. Cukup-cukuplah ego tu!!

Lelaki Jerk n Perempuan Desperate

Posted in Inspira-tious, L.O.L.O.L.O.V.E.L.OV.E with tags , , on 30/08/2008 by Cik Mata Hati

“Bagilah kad tu cepat sikit, orang nak guna duit ni!”, kata lelaki jerk itu dengan garang pada teman wanitanya.

couple-3 Ketika itu pensyarah saya sedang melalui tangga fakulti untuk ke kelas. Wanita itu tersipu-sipu malu mungkin segan dipandang orang dengan tergesa-gesa mengeluarkan dompetnya lalu memberikan kad atmnya kepada lelaki jerk itu. Lelaki itu dengan wajah gembira seperti beruk dapat bunga terus berlalu pergi. Lekas wanita itu menarik sedikit baju t-shirt selekeh lelaki itu dengan perlahan, seakan-akan mencuit “Nanti awak pulangkan tau!”,katanya. Kisah ini diceritakan pensyarah BEL saya apabila dia masuk ke kelas untuk mengajar. “Haa..itulah bakal lawyer bodoh, kena guna dengan boyfriend. Macam lembu kena cucuk hidung!”

Kenapa perempuan yang cantik dan bijak seperti dia dan yang seumpamanya sanggup menjadi hamba @ badut @ boneka @ pembantu rumah pada seorang lelaki yang dicintainya ya?? Lelaki yang selalunya disanjung perempuan kerana kepimpinannya,kebijaksanaan dan ada rasa tanggungjawab, boleh menjadi lelaki tidak guna dalam sekelip mata dan sekadar menjadi si dayus yang menggunakan perempuan. Perempuan pula mungkin kerana sememangnya sangat “desperate for love”, terdesak sangat dengan kasih sayang dan perhatian lelaki itu,mabuk cinta seolah-olah dunia hanya berputar kerana lelaki itu, sanggup melakukan apa saja demi kekasihnya yang jerk.

2187728791_9af8ef3b731Hello? Sampai bila nak jadi tempat pencuci kaki kaum laki? Atau mungkin kamu seronok menjadi someone’s punching bag? Sudah terang-terang dia buat kamu terluka kerana sikapnya yang suka berfoya-foya, tidak tahu menghargai dirimu dan  pelbagai lagi perangai yang mengalahkan setan, buat apa nak tunggu lagi?? Setia? Pengorbanan? Sedia beralah? Jangan nak buat saya muntah la..!!

Kalaulah lelaki jerk itu buat benda sama pada kamu tak apalah juga, ini kamu pula yang lebih-lebih! Mana maruah? Muka tembok sangat ke? Muka sudah setebal kamus ensiklopedia ke? Memang mulia kalau si wanita masih lagi bersama kerana alasan ini tapi biarlah berpada-pada. Biarlah  3 ALASAN ini datang kerana lelaki itu turut memberikan perkara yang sama pada diri anda.

love2Memang bila bercinta ini ia sangat asyik. Tetapi biarlah ia selalu asyik dan menyenangkan! Bukan 60% sepanjang bercinta asyik dihabiskan dengan menangis! Seeloknya bila  mencintai seseorang, kamu kekal menjadi PENCINTA! Bukan hamba cinta @ badut @ boneka @ kuli @ tunggul atau yang seumpama dengannya! Yang lelaki bila nak bercinta atau bila hendak berumahtangga , niat biarlah betul! Jangan sekadar nak jadikan teman tempat berseronok. Kalau nak. kamu cari dia, kalau tidak. kamu buat tidak tahu saja! Dan biarkan si perempuan itu terhegeh-hegeh mencari kamu seperti orang bodoh! Kalau si teman wanita itu hanya kawan biasa, tak apa lah juga! Tapi, ini dua-dua sudah isytiharkan diri jadi pasangan cinta sehidup semati. So, berhentilah menjadi lelaki yang dipandang rendah dengan terus-terusan menjadi lelaki DAYUS yang mengambil kesempatan atas cinta perempuan. Dayus tidak semestinya memukul perempuan atau menjadi pak turut saja, dayus juga merangkumi apa-apa tindakan yang tidak mencerminkan seorang lelaki sejati! Jadilah lebih sensitif tentang kekasih tercinta.

blood_siren-closeup-11

Bagi perempuan pula, saya faham kita memang mempunyai perasaan yang sangat halus. Selalunya apabila perempuan jatuh cinta, dia jatuh cinta sepenuh hati. Namun, janganlah sehingga bengkak-bengkak mata dan bengkak-bengkak badan pun masih percaya yang si lelaki itu sayangkan anda. Apabila berdepan dengan kekasih ‘jerk’, tegaslah! Bukan anda yang rugi apabila meninggalkannya. Saya percaya masih ada lelaki yang baik dalam dunia ini untuk anda! Fikirkan.

Lebih baik tidak bercinta, daripada bercinta tidak bahagia! Seorang perempuan kena berani untuk mempertahankan diri sendiri dan mempertahankan kaumnya. Tidak guna menghabiskan masa 5,6 tahun dengan lelaki jerk kalau di akhirnya anda juga yang banyak menderita. Kepada semua kaum lelaki, jangan ingat semua perempuan hadap sangat kat anda. Mungkin hari ini anda boleh memperdayakan seorang wanita, tetapi esok lusa jangan terkejut kalau ibu, kakak, adik perempuan, anak perempuan atau mungkin cucu perempuan anda pula yang terkena.! WHAT GOES AROUND COMES AROUND.


P/s: Saya tak suka lelaki bangsat!

AbdullahAmran Official Page

When Left-Brained Starts Writing