Archive for the Beautylicious Category

Tips Kecantikan Wanita – Estrogen & Progesterone

Posted in Beautylicious with tags , , , on 26/11/2012 by Cik Mata Hati

Ramai wanita cuba kelihatan cantik tetapi kecewa sebab penampilan masih nampak teruk dan tidak terurus. Kenyataannya ramai yang terlupa mengenai sains hormon “kecantikan” yang sebenarnya terdapat sendiri dalam badan seorang wanita.

Hormon wanita terdiri dari dua jenis hormon iaitu Estrogen dan Progesterone which both are mainly produced in the ovaries along with a small quantity of testosterone (androgen – male sex hormone). Terlalu banyak satu hormon atau lain-lain boleh membawa kepada masalah perubatan.

Sebelah kiri gambar wanita mengalami masalah Estrogen Dominance dan  sebelah kanan selepas hormon seimbang

Hormon estrogen dan progesterone ini hendaklah pada paras yang seimbang dalam badan seorang wanita. “Estrogen” tidak wujud dalam badan perempuan sebenarnya. Estrogen adalah satu istilah yang luas yang biasanya digunakan untuk menangani tiga estrogen yang terdapat dalam tubuh manusia. Tiga bentuk estrogen adalah: Teruskan membaca

Shoppping, Women’s Best Friend!!

Posted in Beautylicious with tags , , , , on 17/11/2012 by Cik Mata Hati

Mannequin dress leopard print

Shopping dan perempuan memang tak dapat dipisahkan. Cubalah kau pisahkan kalau nak dengar membebel sejam setengah tak henti pasal bajet 2012 di almari kita, ketidakadilan, psychological advert dan etc. Tak kiralah kami ni shopaholic ke tak yang penting shopping dapat menghilangkan stress. Ia umpama laki hilang stress dengan watching football, merempit, main MAT dan macam-macam lagi laa! Teruskan membaca

Rahsia Lain “Habbatus Sauda”

Posted in Beautylicious, Rohani-cious with tags , , , , , , , , , , on 31/10/2012 by Cik Mata Hati

Habbatus sauda atau jintan hitam atau dalam bahasa saintifiknya, Nigella Sativa mempunyai pelbagai khasiat yang diiktiraf oleh semua ilmuwan dan juga pengamal perubatan. Malah, Nabi Muhammad pernah bersabda “Tetaplah kamu dengan Habbatus sauda. Sesungguhnya padanya terdapat ubat bagi segala penyakit, kecuali mati”

X-Ray di bawah ni sebelah kiri paru-paru tu contoh lung inflammation or radang paru-paru.

Aku guna habbatus sauda untuk cure penyakit radang paru-paru yang attack aku pertengahan tahun ini yang causing me to have  lelah, sakit dada dan batuk teruk.

Punca bcoz kuman merebak ke dalam paru-paru, kerap mandi malam dan selalu terdedah pada kipas atau aircond yang dipasang kuat serta jerebu. Yelah orang banyak travelling kan, asik perubahan cuaca dan tak cukup rehat!

Habbatus sauda ini diambil selepas ubat batuk dan selesema yang diberikan doktor tidak menunjukkan kesan apa-apa pada aku.

Tapi, yang bestnya hubby jaga macam menatang minyak yang penuh! =)))

Ternyata selepas mengamalkan habbatus sauda untuk beberapa bulan, semua lelah, batuk dan sakit dada hilang begitu saja!

Wow!!

Sampai hari ini selepas berhenti menggunakan habbatus sauda, sakit lama tidak pernah kembali dan sihat macam biasa. Memang sangat-sangat mujarab!

Habbatus sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun.

Banyak kajian telah dijalankan. Bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab, oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat.

Habbatus sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.

Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus sauda merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.

Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.

Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).

Tapi selain daripada itu, rahsia lain “habbatus sauda” adalah sebagai perancang kehamilan semulajadi. Ia hanya dapat meningkatkan kesuburan para LELAKI DAN BUKAN PARA WANITA ya!!

Masih ramai lagi wanita di luar sana yang tidak tahu pasal ni, yang sudah tahu tu UNTUNGLAH.., boleh baca artikel yang lain. Kenyataannya selain dari mencantikkan kulit, merawat paru-paru dan lelah, ada rahsia lain yang terkandung di dalam habbatus sauda ini. Bagi wanita yang ingin hamil, herba ini tidak boleh dimakan sama sekali kerana ia adalah “birth control” atau perancang kehamilan semulajadi yang digunakan berzaman kerana ia dapat memulakan kedatangan haid.

Wanita hamil tidak harus menggunakan Minyak Habbatus sauda kerana ia telah dilaporkan dalam Perubatan Iman Ibnu Qayyum Nabi bahawa ia boleh menggalakkan pengguguran. Merebus jintan hitam ini juga boleh menggalakkan pengecutan uterus selepas kelahiran.

Ramai wanita tidak menyedarinya dan terus mengamalkannya dengan harapan dapat meningkatkan kesuburan, Tapi ketahuilah ia tidak benar sama sekali.

Habbatus sauda terbukti hanya dapat digunakan untuk meningkatkan kesuburan LELAKI bukan WANITA. Ia dapat membantu menambah kuantiti sperma dalam air mani lelaki dan meningkatkan hormon testosteron mereka. Nak tahu lebih lanjut korang bacalah dalam ni: Habbatussauda

Jadi, hari ini aku nak beritahu kenyataannya pada yang masih tidak tahu (selain aku), kalau mahu merancang atau menjarakkan kehamilan, tak ada masalah untuk continue makan habbatus sauda, tapi bagi yang mahu mula berkeluarga, bolehlah berhenti menggunakannya dan mengantikan herba ini kepada ubat lain yang lebih “mesra pengguna”.

Ada pilihan Vitamin dan supplemen lain seperti magnesium, beta-carotene, Fish Oil, Choline, Yogurt dan sebagainya.

“We squander Health in search wealth
We scheme and toil and save,
Than squander wealth in search health
And all we get is grave
We live and boast of what we own,

We die, and only get a stone..”

5 Things Can’t Do B4 Sleep!

Posted in Beautylicious on 14/06/2009 by Cik Mata Hati

1 – DON’T SLEEP WITH WATCH
Watches can emit a certain level of radioactivity. Though small, but if you wear your watch to bed for a long time, it might have adverse effects on your health.

2 – DON’T SLEEP WITH BRA
Scientists in America have discovered those that wear bras for more than 12 hours have a higher risk of getting breast cancer. So go to bed without it.

3 – DON’T SLEEP WITH PHONE
Putting the phone beside your bed or anywhere near you is not encouraged. Though some of us will use phones as alarm clocks, but please put the phone as far as possible. Scientists have proved that electrical items including mobile phone and television sets emit magnetic waves when used. These waves can cause disruptions to our nervous system. Therefore if you need to put your mobile phone near you, switch it off first.

4 – DON’T SLEEP WITH MAKE UP
People who sleep with makeup might have skin problems in the long run. Sleeping with makeup will cause the skin to have difficulty in breathing and problem in perspiring. You will also need a much longer time to go into deep sleep.

5 – DON’T SLEEP WITH OTHERS’ WIFE / HUSBAND
You may never wake up again. :p

Simbol S*ks Di Wajah Perempuan

Posted in Ah! Info-li-cious, Beautylicious with tags , , , on 25/03/2009 by Cik Mata Hati

Bukan satu benda yang asing untuk melihat kebanyakan perempuan di negara Barat yang telah mengubah bentuk tubuh dan wajah mereka. Walaupun tidak banyak sekurang-kurangnya ada satu bahagian pada tubuh dan rupa mereka telah diubah.

Ramai gadis-gadis yang obseskan kecantikan dan menderita inferiority complex memilih untuk melakukan pembedahan plastik kerana ingin digilai masyarakat dan mendapat layanan yang lebih baik.. Bukan itu saja mak nyah – mak nyah yang merubah jantina mereka juga melakukan pembedahan wajah agar kelihatan lebih ‘tulen’ dan ‘lembut ‘

Selain membesarkan buah dada dan inject punggung, bahagian muka juga adalah ’tempat’ favourite untuk dijadikan permainan doktor. Muka, mempunyai kelebihan yang penting untuk menarik pandangan orang tertumpu padanya. Mereka bukan saja ingin menjadikan bahagian ini lebih cantik tetapi pada masa sama mengubahnya menjadi lebih seksi. Erotisnya terletak di muka sehingga berpakaian rapi dan sopan pun masih kelihatan sangat mengghairahkan di mata lelaki.

Berbeza dengan individu yang dikurniakan secara semulajadi features yang erotik pada muka ini, ada yang masih tidak bersyukur dan tidak sedar sebenarnya aset-aset pada wajah mereka itu menjadi idaman perempuan-perempuan yang beauty concious. Di sini ada beberapa bahagian muka yang dikatakan seksi dan menjadi permintaan tertinggi di kalangan mereka yang ingin membuat pembedahan plastik. Antara bahagian erotik yang boleh dilihat pada wajah seorang perempuan adalah:

noryn_aziz2

Tinggi

Apa yang tinggi? Hidung tinggi? Kening tinggi? Oh, jawapannya adalah tulang pipi yang tinggi dan menonjolkan keseluruhan bentuk muka. Selalunya tulang pipi yang tinggi ini menjadi bahan jenaka ramai kerana ia features semulajadi masyarakat indigenous di Malaysia. Namun, tanpa kita sedari tulang pipi inilah yang membuatkan bentuk muka seorang perempuan kelihatan menonjol teramat seksi dan menggiurkan.

Luas

angelina-jolie-1600x1200-02Dahi yang luas dan bersih menjadi sumber “cari makan” bagi seseorang perempuan. Itulah punca mengapa lelaki berhidung belang pantang bertemu dengan dahi licin, asyik nak menggatal je. Disebabkan itu di dalam Islam perempuan diwajibkan bertudung untuk menutup paras dahi yang berlebihan ini dari terdedah pada kalangan lelaki. Dahi yang luas dan sedikit jendul juga menonjolkan keyakinan tinggi dan tahap keagresifannya dalam menggoncangkan iman lelaki.

Sempitqi03

Perkataan ‘sempit’ membawa banyak maksud selain dari ordinary meaningnya sendiri. Sempit juga menunjukkan erotiksism. Jangan terlanjur jauh.. Wajah wanita yang mendominasi carta seksi zaman sekarang adalah yang mempunyai ruang yang pendek dan sempit antara bibir bawah dan dagu. Kebanyakan wanita Asia dianugerahkan raut wajah sebegini dan ditambah pula dengan bibir yang mungil. Wajah sebegini selalu tampak innocent dan naïf pada lelaki-lelaki sehingga selalu dianggap mudah meng ‘iya’ kan sebarang aksi di ranjang.

Terbelah “Philtrum”

00-lee_hyo_ri-it_s_hyorish-kr-2008Bukan terbelah kain, tapi belahan garis yang menyambungkan hidung dan bibir atas. Tanpa disedari erotis di wajah perempuan selalunya berpunca kerana si dia memiliki garisan yang kecil dan jelas di ruang tersebut. Apabila dipandang dari sisi, ia menampakkan kemisterian si gadis sebelum membuka mulut. Lebih-lebih lagi apabila si gadis memuncungkan bibirnya.

Panjang

noradanishSatu lagi simbol seks yang boleh terlihat pada wajah seorang wanita adalah apabila dia mempunyai rahang muka yang panjang tetapi kecil. Orang selalu tersilap antara rahang mulut dan dagu yang panjang. Jarak rahang muka ini boleh dilihat dari telinga ke dagu. Rahang perempuan dan lelaki berbeza di mana rahang seorang perempuan lebih lembut dan tajam. Di situlah terletaknya keayuan dan kelembutan seorang perempuan yang berbeza dengan lelaki yang selalu menonjolkan kejantanannya dengan mempunyai rahang yang lebih pendek. Kelebihannya selalu terdapat pada gadis yang berwajah bujur sirih berbanding yang berwajah bulat.

Sumber : What Makes Women Sexy

P/S: Kalau nak tahu makna “kekuatan sebenar”?, baca sini Kekuatan. Cantik dan seksi bukan taruhan semata-mata. Kalau hati budi tidak elok, cantik pun tak ke mana.

AbdullahAmran Official Page

When Left-Brained Starts Writing